Algemene Ledenvergadering, 8 november 2023

Tweede ALV

De algemene ledenvergadering van 8 november was weer een groot succes! 

Enkele cijfers die de dag samenvatten:
· 50 rechtswinkeliers waren aanwezig
· 23 rechtswinkels namen deel
· 2 belangrijke besluiten met- en voor de rechtswinkels werden genomen
· 1 bijzondere keynote werd verzorgd van De Nationale ombudsman, Reinier Van Zutphen
· 1 leerzame training gegeven van Erasmina Danso-Boadi van VSO Advocaat 

Studenten en vrijwilligers van rechtswinkels vanuit Groningen tot Maastricht en Goeree-Overflakkee tot Nijmegen kwamen samen in de Social Impact Factory, in Utrecht. 

Hoog op de agenda stond de technologische ondersteuning voor de rechtswinkels. Er is behoefte aan kantoorsoftware, casus-management systemen, webhosting en nog veel meer. Vaak zijn de budgetten van rechtswinkels niet toereikend en houdt dit professionalisering en verbetering van dienstverlening tegen. Ook zijn veel van deze sytemen nog niet duurzaam te onderhouden voor rechtswinkels. De vereniging staat klaar voor haar leden om hier verandering in te brengen. Gezamenlijke inkoop van technologie en software kan hierin helpen. Leden zullen dan ook de mogelijkheid krijgen om hier aanvragen voor in te dienen.

Onze leden waren ook aanwezig om met Reinier van Zutphen in gesprek te gaan over o.a. toegang tot recht en de overheid, de signaleringsfunctie van rechtswinkels en de vindbaarheid van de Nationale Ombudsman en regionale ombudsmannen en -vrouwen. Onze leden weten nu nog beter deze ombudsvrouwen en -mannen te vinden.

De dag sloot af met een voor rechtswinkels op maat ontwikkelde training in het arbeidsrecht, verzorgd door Erasmina Danso-Boadi van VSO Advocaat en de Vrouwenrechtswinkel. In deze sessie ging Erasmina in op de verschillende vraagstukken die langskomen in de spreekuren van rechtswinkels, zoals ontslag op staande voet. Aanwezigen genoten van een leerzame en interactieve training, die voor herhaling vatbaar is.

Namens het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Rechtswinkels wordt er alweer uitgekeken naar de volgende ALV. Meer informatie zal hierover volgen in het begin van het nieuwe jaar.